De firma Heijmans nodigt samen met de Gemeente Noordenveld en Woonborg omwonenden en belangstellenden uit om zich nader te laten informeren over het plan voor de invulling van de Thedemaborg. Op 12 november a.s. wordt een informatieavond in Café de Waag georganiseerd. De avond start om 19:00 uur met een plenaire toelichting. Aansluitend wordt het plan getoond en is er ruimte om met de betrokken partijen in gesprek te gaan. Bij eventuele vragen kunt u ook contact opnemen met Heijmans via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
https://nietap-terheijl.nl/buurtschap-nietap-terheijl/nieuwsberichten-buurtschap/345-informatieavond-thedemaborg#sigProId3faf502cc5
Achtergrondinfo Thedemaborg
De voormalige Thedemaborg en aangrenzende percelen te Nietap zijn in eigendom van Heijmans Vastgoed. Aangrenzend op het eigendom van Heijmans Vastgoed heeft ook woningcorporatie Woonborg een perceel grond in het bezit. Beide partijen wilden een planontwikkeling op hun eigen grondgebied. Op verzoek van de gemeente Noordenveld zijn beide partijen met elkaar in gesprek gegaan. Dit heeft geleidt tot de wens om gezamenlijk tot een integrale en hoogwaardige ontwikkeling van het gebied te komen. Veel informatie over de gezamenlijke plannen voor de Thedemaborg is te vinden in het inspiratie document dat door Heijmans en Woonborg is gemaakt. Let op; dit is nog maar een schets, een idee!
Geschiedenis Thedemaborg
Centraal in de nieuwbouw plannen ligt het bosje waar vroeger de borg stond van de rijke burgemeestersfamilie Thedema, afkomstig uit de Groninger Ommelanden. De Thedema's hadden zich al omstreeks 1450 op deze plaats gevestigd. Mogelijk heeft Johan Thedema, die afwisselend burgemeester van de stad Groningen en lid van de Hoofdmannenkamer is geweest in de periode 1456 tot 1488, het huis laten bouwen. Na jaren van wisselend bezit is omstreeks 1730 besloten tot de sloop. Het verloop van het oude borgterrein en delen van de oude grachten zijn echter nog tot op heden terug te vinden. De oud Nietapper Douwe Franke, destijds wonende aan de J.P.Santeeweg 51, had tijdens zijn leven deze grond als tuin in gebruik en de omliggende gracht was bij winterweer een prachtige ijsbaan voor de Nietapster jeugd.